HUR VET MAN NÄR DET ÄR DAGS ATT BYTA SPINNAKER
HUR VET MAN NÄR DET ÄR DAGS ATT BYTA SPINNAKER?
Vad du ska titta efter och hur du förlänger livslängden

I den här artikeln tar vi en närmare titt på nylonduk, förklarar hur du kan bedöma skicket på din spinnaker och tipsar om hur du maximerar dess livslängd.
Om du har haft en ny spinnaker minns du säkert det prasslande ljudet och hur det lite styva materialet skrynklade sig när du packade ner seglet i säcken. De vita panelerna var vita och de färgade panelerna var djupt mättade. När spinnakern hissades och fylldes kändes det i hela båten att den ville framåt. Dina sinnen – synen, hörseln, känseln – registrerade att seglet var nytt, och samma sinnen kan nu hjälpa dig att förstå om den har gjort sitt eller kan användas ett tag till. Alla segel är förbrukningsvaror, på ungefär samma sätt som däcken på din bil. De slits lite varje gång du använder dem, och till slut är de utslitna bortom räddning. Och precis som med däck är det bra att dels känna till vad du kan göra för att minska slitaget och förlänga seglets livslängd, dels kunna förstå när det faktiskt är läge att skaffa något nytt. Spinnakern är det segel som det är svårast att bedöma skicket på, men det finns några enkla tumregler som tar dig en bra bit på vägen.En titt i mikroskopet
En spinnaker opererar i relativt låga skenbara vindhastigheter. Duken behöver därför vara lätt, vilket är anledningen till och de flesta spinnakers görs av nylon. Fibrerna är tunna och lätta och väven är inte särskilt tät. Det här varierar i och för sig. En spinnaker eller gennaker gjord för cruising är vanligtvis gjord i duk med tätare vävteknik. Mikroskop-bilden till vänster visar en traditionell 0.75 oz (i verkligheten 1,1 oz) nylonduk. Lägg märke till hur varpen och väften överlappar varandra utan några egentliga mellanrum.
Hur ser jag att spinnakern börjar bli sliten?
De skillnader du kan se över tid är subtila. Men om panelerna nära hornen börjar påminna om korrugerad plåt, så är det ett tydligt tecken på ålder. Likaså den så kallade "elefantrumpan", det vill säga att det uppstår en vertikalt rynka mitt i spinnackerns övre del. Ytterligare tecken att hålla utkik efter är om ytterpanelerna tenderar att vika över på ett mer abrupt sätt än tidigare när du trimmar spinnakern. I takt med att spinnakern åldras kommer du också kunna märka att det blir svårare att nå dina målfarter. Om du förr brukade ha en "extra växel" när du lovade upp för att exempelvis passera en båt i lovart, och den effekten nu verkar ha klingat av, så är det också ett tydligt tecken på att din spinnaker har sett sina bästa dagar.
Tips som ökar din spinnakers livslängd
Vi avslutar med fem snabba råd som hjälper dig att få ut max av din spinnaker: #5:
Vi har nämnt det tidigare men tar det igen: Tejpa eller ta bort alla vassa detaljer ombord som seglet kan komma i kontakt med. #4: Använd inte ditt segel i högre vindstyrkor än vad det är konstruerat för. #3: Försök undvik att "tråla" med spinnakern. Att dra upp den ur vattnet medan båten gör fart framåt utsätter duken för oerhörda påfrestningar. #2: Håll spinnakern torr, så långt det är möjligt. Lämna aldrig en blöt spinnaker i säcken, utan ta med den hem eller lägg den på ett sätt som gör att den kan torka. Om den har fått saltvatten på sig är det bra att skölja den med sötvatten. Men tvätta den aldrig med någon form av klor-baserat medel. Det är som kryptonit för nylon! #1: Torka aldrig spinnakern efter segling genom att hissa den på masten och låta den fladdra i vinden. Det skär i hjärtat på varje segelmakare – och ett segel som fladdrar kan åldras mer under en halvtimme än under flera säsongers normal segling. Intresserad av en ny spinnaker? Kontakta oss så hjälper vi dig att få mer ut av din undanvind.