ERFAREN SEGELMAKARE MED FOKUS PÅ SHORTHAND-SEGLING
Nu siktar Martin Angsell mot VM på hemmaplan
Shogun 50, ritad av Håkan och Oscar Södergren och byggd i kolfiber är ett fantastiskt spännande båt som visar att svensk design och svensk ingenjörskonst håller internationell toppklass. Martin är djupt involverad i projektet – både som segelmakare och seglare. 📸 Linjettbåtar
Martin Angsell är en segelmakare av den gamla stammen, om man nu kan säga det om en person som ännu inte fyllt femtio. Men han har varit i branschen i över 25 år och har lärt sig yrket från grunden, krypandes på golvet, med en sax i ett hölster på höften. Han vet hur man gör en recut, hur en revförstärkning är uppbyggd och vilka travare som passar i likrännan på en Scampi Mk2.
Om vi bortser från några praktikperioder – den första redan under högstadiet – inledde han sin karriär som segelmakare på Royal Sails. Det var i mitten av 90-talet, direkt efter lumpen, och för Martin var det en barndomsdröm som nu gick i uppfyllelse.
2004 inkorporerades Royal i North Sails och Martin hängde med i flytten till Lidingö. På Royal hade han arbetat med produktion, och det fortsatte han med när han kom till North Sails. Men det var ju länge sedan och både Martin och North Sails har utvecklats. Vi tillverkar inte länge några segel i Sverige och Martin jobbar nu framför allt med försäljning.
”Fast jag är egentligen inte något försäljartyp”, säger han, och menar nog att han inte har den krängar-mentalitet som ibland sägs utmärka duktiga säljare.
Det behöver han inte ha heller. Ett North-segel är inte en färdig produkt som plockas från en lagerhylla. Det är en tekniskt avancerad produkt som skräddarsys efter varje enskild kund och som med hjälp av olika material kan optimeras för olika användningsområden. Det kunden framför allt behöver är en god rådgivare, och det är Martin.
Det handlar om att lyssna av kunden, identifiera det verkliga behovet och lotsa kunden fram till det mest förnuftiga valet. Ibland är processen enkel, ibland oerhört komplex. Att exempelvis sätta samman en segelgarderob till en seriöst satsande havskappseglingsbåt kräver att Martin har koll på – och kan värdera – allt från mätregler, mätbrev och polardiagram till väderstatistik på de race som är aktuella.
Säljare, ja. Men man skulle också kunna beskriva Martin som en rådgivande konsult kring allt som påverkar en segelbåts prestanda.
Gilmour, Coutts, Cayard och… Angsell
Martin ser sig framför allt som kölbåtsseglare och har provat på allt från pappas Cumulus till VO65 och det mesta däremellan. Entyp. Havskappsegling. Shorthand-segling.
Och inte minst matchracing. Martin har ägnat ungefär ett decennium åt denna typ av segling och var under en period rankad bland de femton bästa i världen. Kul och utvecklande, tycker han. Och så har det gett honom möjligheten att mäta sig mot seglare som de flesta bara läser om i båttidningar eller på Internet.
Som år 2000, då Martin var inbjuden till Swedish Match Cup i Marstrand. Då som nu en av världens mest prestigefyllda matchracingregattor med prispott i miljonklassen och totalt runt 100 000 åskådare på klipporna runt banområdet. Någon framskjuten placering blev det visserligen inte den gången. Men bara att få gå upp i ringen och fajtas mot legendarer som Dean Barker, James Spithill, Peter Gilmour, Jesper Bank och Magnus Holmberg är ett minne för livet.
Den mest minnesvärda framgången var annars när Martin och hans besättning 2006 var över i USA och vann
Knickerbocker Cup. Det är en klassisk tävling som seglats årligen sedan 1982 och där listan över tidigare vinnare omfattar några av världens främsta seglare genom tiderna. Att det gav segern en extra krydda noterade även Sail-World i sin rapportering från eventet:
”In addition to the prize money, Angsell will have his name permanently placed on the Cup along with such past winners as Peter Gilmour, Ed Baird, Paul Cayard, Russell Coutts, Terry McLaughlin and Dave Perry”
Bénéteau Figaro 3 är utvecklad för att vara den ultimata shorthand-båten. Snabb är bara förnamnet – Martin har som mest varit uppe i 26 knop! 📸 yachtservice.se
Fokus på storbåt och shorthanded
Utöver matchracing har Martin seglat en rad entypsbåtar, som Express, 606, J/80 och J/70, Farr 30 och Fareast 28. Men på senare år har han allt mer glidit över till olika former av respitsegling i större båtar. Det tenderar att bli mer av havskappsegling än bankappsegling. Med full besättning eller på tu man hand.
Särskilt
shorthand-kappsegling har haft en enastående tillväxt under många år, såväl i Sverige som i resten av världen. Martin är något av en veteran och har seglat mycket med Anna Drougge, Sveriges kanske mest rutinerade kvinnliga havskappseglare med både Whitbread och Volvo Ocean Race på meritlistan. De trivs ihop och är ett välfungerande team – 2021 vann de exempelvis silver på SM i Shorthanded Mix, som avgjordes som en del av Gotland Runt.
I det här sammanhanget är det omöjligt att inte ägna några rader åt
Gotland Runt 2019. Det var ett tufft race med vindar som stundtals var uppe på 25 m/s. Ett hundratal båtar – cirka 40 % av hela Gotland Runt-flottan – tog sig aldrig i mål. Martin deltog i doublehandklassen, där han tillsammans med Christian Martin seglade Tutalör, en splitter ny Bénéteau Figaro 3. Det är en 30-fotare speciellt utvecklad för shorthand-kappsegling. Båten är utrustad med foils som visserligen inte lyfter skrovet ur vattnet men som skapar ett rätande moment motsvarande ett par hundra kilo på lovarts reling.
Det hela utvecklade sig till rena julafton för Martin och Christian. På de öppna bogarna var farten ofta uppe i över 20 knop, med topp på 26. De seglade banan på lite över 45 timmar och vann doublehand-klassen med nästan åtta timmar på beräknad tid.
Men det var kämpigt. Vindar över 20 m/s på öppet hav är jobbigt i vilken båt som helst, även med full besättning. Och hur det är att segla på två i ett äggskal som en Figaro 3 är svårt att föreställa sig för den som inte var med.
Parets bedrift väckte berättigad uppmärksamhet, och den minskade inte när totallistan offentliggjordes. De två första platserna togs av två Volvo Ocean Race-båtar, båda med full besättning. Men sedan kom Martin och Christian i lilla Tutalör.
Temperaturen stiger inför VM 2022
Den kommande säsongen händer det osedvanligt mycket på doublehand-fronten i Sverige. På västkusten har vi Bohusracet som 2022 får status som mästerskap. Det är det första steget mot ett officiellt svenskt mästerskap, som om allt går som planerat kan genomföras 2024.
Men det riktigt stora är förstås att Sverige har tilldelats 2022 års
ORC Double Handed World Championship – för övrigt det allra första i sitt slag. VM seglas parallellt med Gotland Runt och starten går den 3 juli inne i centrala Stockholm. Som namnet antyder behöver deltagande båtar mätas in i ORC International, men säkerhetskraven är ganska modesta – det är kategori 3 som gäller och livflotte är inget krav – vilket gör det möjligt för många att vara med.
Så lär det bli också. När detta skrivs strax innan jul har nästan 70 besättningar anmält sig, och anmälningstiden går inte ut förrän i början av juni.
Tre gånger har Martin seglat doublehanded på Gotland Runt. Resultatet är två vinster och en andraplats. Martin har alltså bra koll på den kommande VM-banan och är klart att han är sugen på att vara med.
Vi får se hur det blir med den saken. Men han ser i vilket fall som helst fram mot VM med stor förväntan. Och han lär bli involverad upp över öronen. Förmodligen som kappseglare och helt garanterat som segelmakare.