SÅ NEMT TRIMMES SPILER OG GENNAKER
Spiler og gennaker er en spændende udfordring til sjovere og hurtigere cruisingsejlads
📸 X-Yachts
Alle cruisingsejlere kan have stor fornøjelse af at sejle med spiler eller gennaker, og det behøver hverken være besværligt eller skræmmende. Man skal bare ikke sætte disse sejl i for meget vind, og huske at bjærge dem i tide.
Vindstyrke afhænger af besætningens erfaring, men de fleste bør ikke sejle med spiler i over 7-8 m/sek.
Sejlere uden erfaring med flyvende forsejl, bør først øve sig i let vind.
Code 1 ideel til cruising
"De fleste cruisingsejlere vil have større glæde af en gennaker eller Code 1, end en spiler, fordi disse sejl er meget lettere at håndtere," fortæller Theis Palm fra North Sails Danmark.
"Personligt vil jeg anbefale en Code 1, der dækker hele halvvindsområdet. Det er et utroligt godt sejl, især i let luft, hvor man ellers ville starte motoren. Med Code 1 kan man ofte sejle lige så hurtigt for sejl som for motor. Bare uden støj. En Code 1 er ideel til moderne både med selvslående fok eller 105 % genua.
Code 1 er monteret på en rulle, så den kan rulles som en rullegenua. Man kan sagtens sejle agten for tværs med Code 1, men her er den ikke så effektivt som en gennaker. Man kan også sejle læns med en Code 1, ved at spile den til luv med spilerstagen."
En gennaker er enklere at trimme end en spiler, fordi der ikke er nogen spilerstage at holde styr på, medmindre man spiler den til luv på læns.
De flyvende forsejls 9 vigtigste trimfunktioner:
Gennakeren
Halsbarmen
Halsbarmen på de fleste gennakere til cruising sættes blot med en kort fast strop til fx bådens ankerrulle eller et lille bovspryd.
Man kan dog få mere udbytte af gennakeren med en trimline, tack-line, i halsbarmen, der skal gå gennem en blok i stævnen eller bovsprydet, og føres tilbage til cockpittet.
Halsbarmen trimmes så i forhold til, hvor meget man skærer.
På hård skæring sættes trimlinen hårdt. Det totter forliget, faconen flytter mere mod luv og det åbner agterliget. Med vinden mere agtenfra, slække man trimlinen, så sejlet får en mere jævn facon og mindre åbent agterlig.
Gennakerskødet
Gennakeren trimmes til vindretning og kurs med skødet. I praksis skøder man gennakeren på næsten samme måde som en spiler. Man trimmer skødet så gennakeren er lige ved at klappe i forliget ca. 2/3 oppe i sejlet.
North Sails’ gennaker er designet til at være meget overbærende med et stort vindue til at styre på, så man kan sætte skødet fast i læ.
I frisk vind skal man helst slække 5-10 cm på skødet, på forkanten af pustene, så båden ikke skærer op.
Barberhalet
Med barberhalet trimmer man gennakerens skødepunkt, som man trimmer genuaen med skødevognen.
Agterliget lukkes ved at hale barber-halet, og det gør man, hvis toppen af gennakeren har tendens til at blafre. Man skal dog passe på ikke at lukke agterliget, så båden krænger for meget.
Spileren
Spilerstagen
Stagen skal stå vandret, så man ud-nytter stagens længde maksimalt, og den skal stå vinkelret på vinden. Luv og læ skødebarm skal så vidt muligt stå lige højt. Stagens højde trimmer spilerens facon i toppen.
Op- og nedhalet
Ved at hæve eller sænke stagen, regulerer man dybden i midten af spileren og hvor meget sideligene åbner. Stagen holdes vandret og i ro med nedhalerlinen, aldrig med barberhalet.
Nedhalerlinen bør være fæstnet til stagen med en hanefod. Ophalet bruges til at hæve stagen inden spileren sættes og til at holde den oppe i let vind.
Gaj’en
Det luv spilerskøde, kaldet gaj’en, trimmer stagens vinkel til vinden, og styrer spilerens nedre facon. Hvis skødet skal hales hårdt, for at undgå spileren klapper, så skal stagen skødes længere frem med gaj’en.
Spilerfaldet
I let vind og på meget rumme kurser sættes faldet, så toppen flyver mellem 20 og 40 cm foran masten. I over 4-5 m/sek. og på skærende kurs, skal spileren hales tættere til masten, så den står roligere.
Spilerskødet
Spileren skødes så luv side hele tiden er ved at klappe ca. 2/3 oppe i sejlet.
Barberhalet
Med barberhalet trimmer man spiler-ens skødepunkt, som man trimmer genuaen med skødevognen. Man lukker spilerens læ sidelig og gør den lidt dybere i faconen ved at hale barberhalet.
Det er vigtigt, at halet ikke sættes for hårdt på skæring, hvor læ sidelig gerne må åbne lidt.
Tips
En gennaker eller Code 1 skal altid sættes og bjærges i læ af storsejlet på en kurs mellem agten for tværs og plat læns. Så ruller Code 1 lettere, og gennakeren er næsten håndtam, med eller uden snuffer. Man skåner også sejlet.
Sæt gennakeren med Snuffer
Det er meget nemt at sætte gennakeren med en "snuffer", hvor gennakeren ligger pakket i sin fulde længde.
Man sætter gennakeren ved at først at hale snufferen til tops i spilerfaldet i læ af storsejlet. Derefter hales tragten til tops, så gennakeren kan folde sig ud.
Man bjærger ved at hale tragten ned over gennakeren, også i læ af storsejlet, og sænke snufferen i faldet. Husk altid at følge vejledningen, der følger med snufferen.
Stagen skal stå vandret
Cruisingsejlere bør sejle med vandret stage. Hvis man hæver stagen, bliver spileren fladere og mere åben i siderne og man gør spileren dybere og mere lukket i siderne, ved at sænke stagen.
Stagehøjden trimmes med stagens fæste på masten og stagenedhalet.
Trim storsejlet 15-20 grader til stagen
Stagen skal stå vinkelret på vinden . Spileren bliver for flad i toppen, med stagen for langt mod luv (blå) og for dyb i toppen og urolig, med stagen for langt mod læ. Storsejlet trimmes, så der er en vinkel på 15-20 grader mellem stagen og bommen.
Måleskema til bådens rig
Når riggen er trimmet korrekt ind til bådens balance på roret, er det en god idé at måle trimmet op, så det er hurtigt og nemt at genskabe mastetrimmet næste sæson.
Målene tages fra overkanten af vantets terminal og ned til den nederste pindbolt i vantskruen. Til næste år spænder man bare riggen op igen efter disse mål.
Læs også:
Nye sejl giver ekstra sejlglæde
Sådan sættes masten rigtigt
Så nemt trimmes storsejlet
Så nemt trimmes genua og fok
Trim-tjekliste
Download hele vores trimguide til cruising her!
Få et tilbud på nye North sejl