Hur mycket stryk tål egentligen ett racingsegel?
En titt på utvecklingen i några av världens tuffaste kappseglingar
📸 Studio Borlenghi
Kappsegling på högsta internationella nivå har utvecklats enormt mycket på senare år. Båtarna är snabbare än någonsin och bjuder på spektakulära scener som kan få adrenalinet att rusa även hos den som bara följer seglingarna från TV-soffan.
I senaste America’s Cup fick vi exempelvis se de 23 meter långa och 6,5 ton tunga båtarna bokstavligt talat flyga fram i farter på upp mot 50 knop. Liknande scener utspelades ungefär samtidigt under Vendée Globe, där de 18 meter långa IMOCA-båtarna dundrade fram över världshaven i farter som ibland närmade sig 40 knop.
Båda båttyperna är extrema kolfiberbyggen utrustade med foils som lyfter skrovet ur vattnet och möjliggör de höga farterna. Men i övrigt är de varandras motpoler: Om America’s Cup är motsvarigheten till Formel 1-seriens sprintrace så kan Vendée Globe liknas vid att köra Paris-Dakar utan ett enda pitstop.
En America’s Cup båt har en besättning på elva personer, ett race tar sällan mer än en halvtimma, banan ligger på skyddat vatten och man seglar inte i över 21 knops vind (knappt 11 m/s).
Vendée Globe är en solokappsegling nonstop runt jorden. Det 24000 sjömil långa racet tar ungefär tre månader att segla och under resans gång passeras några av världens mest stormdrabbade farvatten.
Bara att ta sig i mål är en bedrift. Av de totalt 165 seglare som deltagit sedan starten 1989 har bara 88 lyckats fullfölja. Övriga har tvingats uppsöka nödhamn eller räddats under dramatiska former från sjunkande eller kappsejsade båtar.
Att Vendée Globe utsätter seglarna och all utrustning för oerhörda påfrestningar är närmast ett understatement. Det gäller inte minst seglen. De måste tåla stormarna i ”The Roaring Forties” och vid Kap Horn. De måste tåla hettan vid ekvatorn och kylan utanför Antarktis. Och de måste tåla det fladder och den omilda behandling som är ofrånkomligt när en ensam, ständigt trött person måste sköta allting ombord.
📸 Pierre Bouras
3Di – en unik segelteknologi
North Sails har sedan länge en dominerande ställning i egentligen all kappsegling på internationell toppnivå. Det är bara att titta på resultatlistorna. I senaste America’s Cup var det bara en båt som inte hade North-segel, och det var den som först eliminerades från tävlingen. Och i Vendée Globe var 75 procent av de 33 startande båtarna – inklusive de åtta första i resultatlistan – utrustade med North-segel.
En anledning till populariteten hos världens kappseglare är det som North Sails kallar 3Di. Det är en unik segelteknologi som bygger på helt andra principer än de konventionella, filmbaserade segel som resten av branschen förlitar sig på. Den största skillnaden är just att ett 3Di-segel inte innehåller någon mylarfilm. Det är istället en kompositkonstruktion och seglet byggs på samma sätt som ett båtskrov eller en kolfibermast: Riktad fiber, tunn som ett hårstrå, mättas med ett tvåkomponents resin och läggs upp i otaliga lager på en tredimensionell gjutform. Värme sätter igång härdningen och när det har härdat färdigt har de två materialen omvandlats till ett enda homogent material. Konstruktionen är extremt stabil, seglet kan inte delaminera och fiberhalten är nästan dubbelt så hög jämfört med ett konventionellt membransegel.
Resultatet är marknadens lättaste och stummaste segel. Men den kanske viktigaste skillnaden är att de även har en slitstyrka och en livslängd som andra prestandasegel inte kommer i närheten av.
📸 Jean Marie Liot Alea
Det finns ett 3Di-segel för alla typer av seglare
3Di-teknologin lanserades 2010 och var från början inriktad mot kappsegling. Men idag har vi tre olika typer av 3Di-segel som tillsammans täcker in i stort sett alla typer av båtar. 3Di OCEAN är utvecklat för cruising men levererar prestanda i nivå med konventionella, mylarbaserade racingsegel. 3Di ENDURANCE innebär ytterligare ett kliv uppåt på prestandastegen och har använts i allt från Gotland Runt till Volvo Ocean Race.
Och så har vi 3Di RAW. Modellen är utvecklad enbart för maximal prestanda och är strippad på allt som inte ökar farten. Här saknas bland annat de två yttre skyddande lager som finns på de andra 3Di-modellerna. Det gör 3Di RAW till världens mest potenta racingsegel alla kategorier, men det är inte lika robust och hållbart som de andra 3Di-modellerna.
Det kan man förstås stå ut med i America’s Cup, där 3Di RAW är det självklara valet. Intressant nog har seglarna i Vendée Globe nu kommit till samma slutsats. I senaste upplagan var det några som valde 3Di ENDURANCE, kanske för att verkligen vara på den säkra sidan, men de flesta förlitade sig faktiskt på 3Di RAW.
3Di RAW må vara det minst hållbara av våra 3Di-segel. Men jämfört med konventionella, mylarbaserade segel får det ändå betraktas som skottsäkert.