JAKTEN PÅ DEN VINNANDE SKILLNADEN
Vad är det som driver utvecklingen inom segling? Svaret är enkelt: Professionell kappsegling på högsta nivå i klasser där det mesta är tillåtet och där teknisk utveckling betraktas som en del av sporten.
Americas Cup är förstås det tydligaste exemplet. Här är speed allt. Vill du ta en titt på världens absolut lättaste, stummaste och snabbaste segel är det här du hittar dem. De tre toppbåtarna (av totalt fyra) i senaste cupen var utrustade med våra
3Di-segel.
Vendée Globe, ensamkappseglingen nonstop runt jorden i enskrovs 60-fotare – så kallade IMOCA 60s – är ett annat exempel. Här är förutsättningarna delvis annorlunda. Bara att ta sig i mål är en utmaning och förutom prestanda finns det ett stort fokus på tillförlitlighet. I senaste upplagan levererande vi 3Di-segel till 22 av 33 startande båtar – inklusive de åtta första i resultatlistan. Och så har vi då TP52. Klassen har nu tjugo år på nacken och dagens båtar är resultatet av ett oändligt utvecklingsarbete. Skillnaden i prestanda är knappt mätbar – det handlar om millimetrar eller centimetrar snarare än båtlängder – men i slutändan efter en lång serie är det just dessa små skillnader som fäller avgörandet. Flera av de stora utvecklingsstegen för North Sails 3Di-teknologi kan härledas till TP52-klassen. Det vi idag kallar
3Di RAW är exempelvis ett direkt resultat av utvecklingen inom TP52-klassen, liksom steget från 3Di RAW 870 till RAW 880.
Det vi idag kallar 3Di RAW är exempelvis ett direkt resultat av utvecklingen inom TP52-klassen, liksom steget från 3Di RAW 870 till RAW 880.
När vi nu summerar säsongen kan vi konstatera att sju av de nio båtar som deltog i årets
52 Super Serie var utrustade med North-segel – inklusive
Sled, totalvinnare i årets serie, tillika årets världsmästare. I filmen berättar
Paul Westlake (försäljningschef för
North Sails Grand Prix-verksamhet) och
Marco Capitani och
Juan Messeguer (två av våra segeldesigners) mer om den teknologi och det mödosamma utvecklingsarbete som ligger bakom framgången.