DRIE NEDERLANDSE ORC TOPPERS, ALLEMAAL NORTH SAILS ZEILERS
De Nummers 1 Aan Het Woord Over de North Sea Regatta
Team Van Uden - foto: Twirre Bogaard
“Fantastisch om na de coronapandemie eindelijk weer zo’n groot evenement in Nederland te varen, met een grote diversiteit aan klasses en 800 man op het water,” blikt Nic Bol, Sales Manager North Sails Benelux, terug op de North Sea Regatta, welke van 4 tot en met 6 juni 2022 werd gevaren vanuit Scheveningen. De uitslag is er ook eentje om trots op te zijn; alle winnaars in de ORC klasses zijn North Sails klanten. Maar komt dat puur door de zeilen en de nieuwste technieken zoals 3Di, of is er meer nodig om te winnen? Deze vraag legden we voor aan de drie winnaars in de ORC 1, ORC 2 en ORC 3.
Winnen begint bij goed onderhoud
Voor de ORC 1 en ORC 2 was het Nederlands Kampioenschap een optelsom van de Vuurschepen Race, de North Sea Race en de inshore wedstrijden tijdens de North Sea Regatta (NSR). In de ORC 2 gingen alle overwinningen naar één team: de Extra Djinn van Michel Dorsman, een X-362 sport. “We werden wel iets te vaak naar het podium geroepen,” lacht de schipper. “Aan de andere kant is het wel een groot compliment voor het team, aangezien we al jaren hard werken om zo hoog mogelijk te eindigen. Meestal zitten we wel in de top 3, maar we zitten er ook weleens naast. Nu zat alles mee.”
Tijdens de coronapandemie viel het niet mee om het team bij elkaar te houden, volgens Dorsman. “Toch is het team bijna helemaal intact gebleven, alleen missen we een tacticus. Daarom stapte Nic Bol op tijdens de North Sea Regatta. Ik ben al jaren North Sails klant. Inmiddels is onze hele set uitgevoerd in 3Di en naar alle tevredenheid.” Hoewel er soms wel gezocht moet worden naar de optimale setting. In zo’n geval staan de Sails Experts van North Sails klaar met advies, weet Dorsman. “Vorig jaar was ik aan het stoeien met het nieuwe grootzeil. We hadden veel roerdruk en kwamen niet goed in balans. Nic is toen aan boord geweest. Samen hebben we het nodige aangepast, waaronder de mastsetting, de neerhouderspanning en meer achterstag erin. Het is fijn dat Nic de puntjes op de ‘i’ weet te zetten.”
En dat deed hij ook aan boord tijdens de NSR, vertelt Dorsman. “Natuurlijk is het belangrijk om de goede kant op te varen. Zeker met de stroming en de ondieptes voor de Noordzeekust is dat een kunst. Maar Nic is ook een aanjager richting het team. Hij weet iedereen te motiveren om net dat stapje extra te zetten, nog beter te ‘hiken’.” Hoewel de handling van het team sowieso top is. “Op maandag werd er niet gevaren vanwege te harde wind, maar als we wel hadden geracet, was dat voor ons geen probleem geweest. We zijn goed op elkaar ingespeeld en weten ook dat de boot het aankan. Dat zit ‘m vooral in goed onderhoud van het materiaal. En als er onverhoopt toch iets kapotgaat, zorgen we er met het team voor dat we snel weer verder kunnen. Dat hebben we vorig jaar bij de Breskens Sailing Weekend nog laten zien toen de voorstag brak.”
Talenten leren van zeilontwerpers
Goed omspringen met het materiaal is ook het Van Uden team, onder leiding van Gerd-Jan Poortman, niet vreemd. De drievoudig deelnemer aan de Ocean Race is coach en schipper aan boord van de KER 46, waarmee 13 veelbelovende young professionals hun eerste stappen in het grote boten circuit zetten. Poortman: “Dit initiatief is geïnitieerd door KR&ZV De Maas om succesvolle dinghy zeilers een springplank te bieden. Zij zijn immers de ambassadeurs van de toekomst. We worden enorm geholpen door de industrie. Zo is North Sails een van onze partners en daar zijn we erg blij mee. Vooral met het 3Di principe dat zij leveren. Dat is exceptioneel goed. Het is zo duurzaam dat je met één set de wereld rond kan. Voor ons als team een uitkomst, want we hebben een gelimiteerd budget.”
Ondanks dat het pas de zesde keer was dat de jongeren deelnamen aan een ‘grote boten evenement’, ging het Van Uden team met de North Sea Regatta overwinning in de ORC 1 aan de haal. “Waanzinnig knap,” aldus hun coach. “We hebben iedere wedstrijd goed gepresteerd, zowel inshore als offshore laten zien dat we de disciplines beheersen en het opgenomen tegen zeer ervaren teams. Trainen en teamwork is echt key, maar ook kennis opdoen. North Sails is een bewezen voorloper op het gebied van ontwikkeling en design. We hebben veel contact met de ontwerper over het design van de zeilen. Er wordt echt de tijd genomen om alles uit te leggen aan het team. Deze ervaringen kan de jeugd meenemen. Dat ze dat ook doen, bewijst deze overwinning.”
Vasthouden aan het plan, later evalueren
Ondanks dat er op de maandag niet werd gevaren, waren de vijf gevaren races wel voldoende voor een geldig kampioenschap in de ORC 1 en ORC 2. In de ORC 3 was dat niet het geval vanwege te weinig deelnemers; drie in plaats van de benodigde tien boten. Hoewel winnaar Kees Keetels dat betreurt, is hij nog steeds regerend Nederlands Kampioen in de ORC 3, aangezien hij tijdens de laatste editie de titel in de wacht sleepte.
Kees Keetels vaart op zijn A-31, de CSi Rakker, met een vast team van vrienden en familie. “We maken er een feestje van, maar proberen toch mee te doen met de top.” Hoewel dat heel ontspannen klinkt, zit er de nodige effort in het team. “Niemand uit ons team zeilt van jongs af aan. We zijn allemaal theoretische mensen en bespreken graag met de zeilmaker de range van de zeilen. Op die manier halen we kennis van buiten naar binnen. Bij de Van Uden Reco race konden we de nummer één niet bijhouden. Dat hebben we toen besproken met Jacco Huijgen van North Sails en hebben we geleerd van zijn commentaar.”
Alle kennis noteert Keetels in ‘hun bijbel’. “Vooraf kijken we; wat hebben we genoteerd bij deze condities? En achteraf bespreken we hoe we alles nog verder kunnen verbeteren en leggen we dat vast. Daardoor weet iedereen precies wat ie moet doen tijdens de wedstrijd. Goede ideeën zijn altijd welkom, maar niet tijdens de race. Dat kunnen we volgende keer uittesten. Op die manier zijn we langzaam omhoog gekrabbeld, maar deze NSR was wel uitzonderlijk, aangezien we alle wedstrijden hebben gewonnen. Dat was ons nog nooit gelukt!”
Team Extra Djinn - foto: Twirre Bogaard