SVENSK INNOVATION I VOLVO OCEAN RACE
Rent tekniskt innehåller årets upplaga av Volvo Ocean Race inga större nyheter. Man seglar ju i samma 65 fots entypsbåtar som förra gången, och även segelgarderoben, som utvecklats och levererats av North Sails, ser ungefär likadan ut som tidigare. Dock med ett undantag: I år är båtarna utrustade med varsin Jib Zero – en segeltyp som innan starten beskrevs som ”revolutionerande”, och som rapporterats ha satt griller i huvudet på besättningarna, eftersom de inte riktigt vet hur (och när) seglet ska användas för att ge maximal effekt.
Frågan är bara hur nytt det egentligen är. Segeltypen har nämligen funnits i över fem år. Och det är faktiskt en svensk uppfinning.
Jakten på ett segel som inte fanns
Det hela började 2012, då North-loftet på Lidingö fick i uppdrag av den dåvarande Dufour-importören att sätta fart på en Dufour 36 Performance, som då var ny på marknaden.
Det är en ganska tidstypisk cruiser/racer, ritad av Umberto Felci, med rak stäv, bred akter och djup T-köl. Dessutom fin invändigt och med ett tilltalande utseende.
Typiskt är också att den precis som många andra båtar med ursprung på kontinenten kan upplevas som en smula underriggad, i alla fall för kappsegling i Stockholms skärgård. Eftersom vanten är placerade i relingen går det inte att segla med överlappande genua, och detta innebar att vi nu stod inför ett problem som det inte fanns någon känd lösning på.
Öppna bogar gick att hantera. Man kunde alltid hänga på exempelvis en Code Zero. Men man måste ju faktiskt räkna med att det även blåser framifrån ibland.
Första steget blev att maximera ytan på den befintliga riggen, men det gjorde bara marginell nytta. ”Vi insåg att det krävdes något mer drastiskt”, säger Martin Angsell som jobbade med projektet.
Uppgiften kunde definieras ungefär så här: Vad som behövs är ett plant segel som är betydligt större än focken – och som trots den breda stagningen kan skotas så nära centrumlinjen att det blir ett effektivt bidevindsegel.
Och något sådant segel fanns inte. Men det sägs ju att nöden är uppfinningarnas moder, och till slut kom man på en lösning som så här i efterhand kan verka enkel och nästan självklar: Om vi inte kan förlänga underliket bakåt, därför att vanten sitter i vägen, så får vi väl förlänga det framåt istället!
Till saken hör att Dufour 36P är originalutrustad med ett utskjutbart peke, så det var lätt gjort. Lösningen blev alltså att skota seglet på den befintliga fockskotskenan men halsa det på peket och hissa det från masttoppen. På så sätt kunde ytan ökas med över 30 procent.
Och det gjorde susen. Seglet gjorde väl inte Dufour 36:an till någon blekskenare, men besättningen behövde i alla fall inte känna sig slagen på förhand bara för prognosen lovade lätta vindar.
Hur fungerar det i praktiken?
Idag har vi på North Sails Sverige fem års erfarenhet av det här seglet. Det är inte det vanligaste seglet i sortimentet, men det har används på en lång rad båtar, som exempelvis XP33, J/111, Aspect 40, Farr 400 och Ker 40+. Det kommer också ingå i segelgarderoben på den nya J/121 under Seapilot2Star 2018.
”En Jib Zero är ett riktigt vasst vapen på kryss upp till cirka 7–8 knops vind”, säger Martin. På öppna bogar fungerar seglet som ett reaching-segel”, och det kan då riggas upp på en ’Reaching Strut’ som ökar skotvinkeln (se bild).
På kryss ligger maxstyrkan någonstans kring 10–12 knop. Dels därför att den vanliga focken vid den ”crossovern” är minst lika snabb, dels därför att krafterna börjar bli väl stora. Det handlar inte bara om att saker och ting ska hålla, utan även om att få upp tillräckligt hög förstagsspänning.
Det är ju ett främst ett bidevindsegel, byggt i stabila material, och även om det bara används i lättare vindar, så innebär det ändå att alla ingående delar – peke, mast, fall, avlastare med mera – utsätts för hårda belastningar.
Ju stummare desto bättre, lyder den enkla regeln. Peket bör ha någon form av stagning neråt, och det skadar inte om fallet kan avlastas i toppen med ett fallås.
Prestandamässigt gör seglet stor skillnad i det lägre vindregistret. Även mättalet påverkas förstås, men Martin tycker att seglet bedöms ganska rättvist enligt både SRS och ORCi. Att man trots detta sällan ser seglet på de mest ambitiösa ORCi-båtarna beror på att de ofta har siktet inställt på internationella mästerskap som EM och VM. Och där sätter seglingsföreskrifterna stopp för seglingar under sex knops vind. Eftersom seglet halsas framför förstaget måste det dessutom rullas både in och ut vid varje stagvändning, vilket gör det mindre lämpligt för bankappsegling i tajta fält.
Även namnet uppfanns på Lidingö
Det finns många fördelar med att vara en del i världens största segelföretag. En handlar just om utveckling: Det sitter ständigt klyftigt folk runt om i världen och funderar på hur segel kan förbättras, och det finns system som säkerställer att bra idéer förs ut i hela organisationen.
Det är klart att innovationer ofta kommer från de stora projekten i exempelvis Americas Cup och att de först så småningom hamnar på exempelvis en Dufour 36:a i Stockholms skärgård. Men ibland kan det alltså gå andra vägen.
Även beteckningen på seglet har för övrigt svenskt ursprung. Martin minns hur de brukade sitta i lunchrummet och spåna på namn. De fastnade till slut för just Jib Zero. Förutom att det beskriver ganska väl vad det är för typ av segel ska man nog se det som en liten blinkning till Code Zero. Idag är det en stapelvara hos världens alla segelmakare, men faktum är att även det seglet en gång i tiden utvecklades på Lidingö.